Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر گروه حدیث پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: «عیون اخبار الرضا(ع)» جامع‌ترین و مفصل‌ترین کتاب امام‌شناسی با تکیه بر شخصیت امام رضا(ع) است

به گزار ش قدس آنلاین، حجت‌الاسلام والمسلمین حسین شانه‌چی، استاد حوزه و دانشگاه و مدیر گروه حدیث پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در نشست علمی اولین سوگواره علمی فرهنگی امام رضا(ع) با عنوان «آموزه‌ها و محتوای کتاب عیون اخبارالرضا(ع)»، که به صورت وبینار توسط این بنیاد برگزار شد، گفت: در طول تاریخ، علوم اهل بیت(ع) توسط دانشمندان بسیاری منتشر، ثبت و ضبط شده است و صدها راوی و مؤلف وظیفه نشر معارف، عقاید و احکام اهل بیت(ع) را بر عهده داشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: برخی صرفاً تلاش کرده‌اند میراث اسلامی را جمع‌آوری و به نسل آینده برسانند و برخی هندسه زیبا و شایسته‌ای از معارف، اخلاق، آداب و احکام دین را به نمایش گذاشته‌اند که در قرون اولیه عمدتاً جمع‌آوری و در قرون بعدی مهندسی شده است.

این پژوهشگر ادامه داد: اولین مهندسان تفکر شیعه، محدثان بودند که برخلاف گمان برخی ساده‌لوحان صرفاً جمع‌کننده روایات نبودند بلکه سامان‌دهنده تفکر شیعه هم بوده‌اند همچون مرحوم برقی و صفار قمی که دانش امامت‌شناسی را ایجاد کردند.

حجت‌الاسلام شانه‌چی با بیان اینکه شیخ صدوق پرنگاره‌ترین محدث شیعه است که تا ۳۰۰ رساله به او نسبت داده‌اند عنوان کرد: آثار ایشان از تنوع برخوردار است و برخی دارای ساختار منسجم و منطقی‌تر است و برخی آثار نیز به نظر می‌رسد ضعف و سستی دارد.

شانه‌چی تصریح کرد: بعد از شهادت پیامبر(ص)، دو جریان حدیثی شکل گرفت؛ جریان تدوین و ثبت احادیث که توسط اصحاب اهل بیت(ع) انجام ‌شد و جریان دیگر منع ثبت احادیث است که اصحاب در دشواری و سختی زیادی به جمع احادیث می‌پرداختند و جریان منع حدیث، فشار روانی بر آنان وارد می‌کرد.

وی با اشاره به ساختار کتاب عیون الاخبار، افزود: ابواب این کتاب مشتمل بر ۶۹ باب و ۹۶۷ حدیث است که توسط شیخ در دو جلد به چاپ رسیده است. این مجموعه همه احادیث امام رضا(ع) را در بر نمی‌گیرد بلکه مواردی هم روایت از غیر معصومین ذکر شده و امتیاز آن در این است که نخستین کتاب مفصل و جامع در مورد معرفی امام رضا(ع) و نه کلمات ایشان است. این اثر جامع‌ترین کتاب در ۵ قرن اول در مورد امام رضا(ع) است که تمام اخبار و احوال و کلمات و اعتقادات را جمع کرده است و تا دوره معاصر همانند آن را نداریم.

شانه‌چی تصریح کرد: این کتاب از یکسو تاریخی است و از سوی دیگر کتابی اعتقادی است و حجم روایات فقهی و اخلاقی آن نسبت به احادیث دیگر کمتر است، در حالی که بیش از هزار حدیث فقهی از امام داریم و این نشان می‌دهد که شیخ صدوق هدف خاصی در نوشتن این کتاب دنبال کرده است.

وی تصریح کرد: شیخ صدوق در ابواب نخست کتاب عیون از زندگی شخصی امام(ع) بحث کرده و ۱۰۰ حدیث در بخش شخصیت‌شناسی امام(ع) و ۱۰۰ حدیث در بحث امامت روایت کرده است. بیشترین محتوای این کتاب، احادیث مقام امامت امام است.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به تقسیم محتوایی کتاب عیون پرداخت و گفت:  محتوای این کتاب از حیث اعتقادی به ۸ بخش حوزه انسان‌شناسی، دین‌شناسی، توحید، عدل، نبوت، امامت، معاد و هستی‌شناسی قابل تقسیم است.

منبع: آستان نیوز

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عیون اخبار الرضا ع کتاب امام شناسی امام رضا ع کتاب عیون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۲۲۸۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جایگاه پنجم دانشگاه کردستان دربین دانشگاههای جامع وزارت علوم

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز کردستان ، بر اساس آخرین اطلاعات گردآوری شده، تعداد هزار و ۷۸۹ عنوان کتاب از نویسندگان ایرانی توسط ناشران معتبر بین المللی به چاپ رسیده است که در این میان دانشگاه‌های جامع کشور با انتشار هزار و ۴۳۵ عنوان کتاب، در صدر قرار دارند.

بر اساس گزارش ارائه شده توسط این پایگاه، دانشگاه کردستان با چاپ ۸۹ عنوان کتاب در ردیف پنجم جدول و پس از دانشگاه‌های تهران، شیراز، فردوسی مشهد و اصفهان قرار گرفته است.

همچنین، حوزه هنر و علوم انسانی با ۹۹۱ عنوان کتاب در رتبه نخست حوزه‌های موضوعی مصوب وزارت علوم قرار دارد.

پایگاه "کتاب‌های بین المللی نویسندگان ایرانی" توسط موسسه ISC در سال گذشته راه اندازی شده است و تاسیس این پایگاه در راستای تقویت دیپلماسی و تعاملات علم و فناوری کشور بوده و گامی مهم در جهت مرجعیت علمی و فناوری جمهوری اسلامی ایران در سطح بین المللی است.

دانشگاه کردستان در سال ۱۳۵۳ کار خود را با عنوان دانش‌سرای عالی سنندج وابسته به دانشگاه تربیت معلم تهران آغاز کرد و در ادامه به عنوان یکی از پردیس‌های دانشگاه رازی کرمانشاه درآمد و در سال ۱۳۷۰ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران، این مرکز آموزش عالی را با عنوان «دانشگاه کردستان» به رسمیت شناخت.

این دانشگاه با پذیرش ۴۹۲ دانشجوی خارجی توانسته است در بعد بین المللی هم حرف‌هایی برای گفتن داشته باشد.

دیگر خبرها

  • مستند «الکافی» نمایانگر سرگذشت مهم‌ترین کتاب حدیث شیعه در گذر تاریخ است
  • حدیثی جعلی از امام زمان(عج) درباره یک کتاب مهم
  • حدیثی جعلی از امام زمان(عج) درباره کتاب مهم شیعه
  • فضائل و برکات وجودی حضرت فاطمه معصومه(س)
  • رسانه‌ها بر ترویج حدیث اهل بیت(ع) سرمایه‌گذاری بیشتری کنند
  • جایگاه پنجم دانشگاه کردستان دربین دانشگاههای جامع وزارت علوم
  • حق‌شناسی از معلمان یک رسالت و مأموریت است
  • چاپ کتاب عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد یادگار امام در انتشارات علمی و دانشگاهی
  • چاپ کتاب عضو هیئت علمی واحد یادگار امام در انتشارات علمی و دانشگاهی
  • حمامی که کافه کتاب شد