Web Analytics Made Easy - Statcounter

مسئول نهاد رهبری دانشگاه گیلان حدیث «سلسله‌الذهب» را حدیث ولایت دانست و گفت: حدیث سلسله‌الذهب گویای اهتمام امام رضا(ع) در تبیین اهمیت ولایت فکری و معنوی و رهبری اجتماعی و سیاسی در کنار دین و ارزش‌های دینی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین هادی بصیری در گفت‌وگو با ایسنا، به بررسی تاریخ دوران ائمه اطهار(ع) بعد از رحلت پیامبر(ص) پرداخت و اظهار کرد:‌ بعد از دوره خلافت شرایط خاصی برای اهل بیت(ع) ایجاد شد و حادثه عاشورا را در سال ۶۱ رقم زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به نقش ائمه اطهار به ویژه امام حسین(ع) و امام زین‌العابدین(ع) در احیای اسلام ناب و تشیع و مکتب اهل بیت، افزود:‌ مصادف شدن دوران امام محمدباقر(ع) و امام جعفر صادق(ع) با جریان نزاع بین امویان و عباسیان بر سر حکومت و انتقال قدرت شرایط خوبی را برای این دو امام همام فراهم کرد؛ به گونه‌ای که از این فرصت برای تربیت شاگردان مکتب اهل بیت در سراسر بلاد اسلامی استفاده کردند و به تبلیغ و توسعه اسلام ناب و تشیع بعد از رحلت پیامبر(ص) پرداختند.

مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه گیلان با بیان اینکه دوران امام رضا(ع) دوران نفوذ شاگردان جعفری در سراسر بلاد اسلامی بود، تصریح کرد:‌ خلفای بنی عباس به شدت نگران نفوذ شاگردان مکتب اهل بیت(ع) در بین مسلمانان بودند و لذا تمهیدات لازم را برای تضعیف این قدرت فراهم کردند.

حجت الاسلام بصیری ماجرای تحمیل ولایتعهدی به امام رضا(ع) را با هدف خدشه وارد کردن به جایگاه معنوی امام و محدود کردن تشیع دانست و عنوان کرد:‌ مامون عباسی مسیر مشخصی برای سفر امام رضا(ع) از مدینه به مرو انتخاب کرده بود تا آن حضرت از مراکز شیعه‌نشین عراق و ایران عبور نکند، زیرا از اجتماع شیعیان بر گرد امام می‌ترسید.

وی عصر امام رضا(ع) را عصر شکوفایی قیام‌های ائمه اطهار بعد از عاشورا دانست و گفت: نفوذ و قدرت امام رضا(ع) به حدی بود که مامون را وادار به پذیرش ولایتعهدی به عنوان تنها راهکار برای جلوگیری از نفوذ اهل بیت(ع) کرد.

این مدرس دانشگاه، شخصیت‌های برجسته جهان اسلام را از جمله شاگردان امام جعفر صادق(ع) دانست و یادآور شد:‌ حرکت تشیع توسط چندین هزار شاگرد جعفری آغاز شد و به دوران امام رضا(ع) رسید لذا مامون که در توطئه ولایتعهدی و نشان دادن دلبستگی امام رضا(ع) به قدرت ناکام مانده بود، نقشه به شهادت رساندن ایشان را اجرا کرد.

مسئول نهاد رهبری در دانشگاه گیلان حدیث «سلسله‌الذهب» را حدیث ولایت دانست و افزود:‌ امام رضا(ع) در فرازی از مسیر حرکت خود از مدینه به مرو به نیشابور رسید و وقتی با استقبال جمعیت مواجه شد فرمود «کلمه لا اله الا الله حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی» و هزاران نفر از مردم این روایت را نوشتند و نقل کردند.

وی با اشاره به زمینه‌سازی مامون برای جلوگیری از برگزاری جلسات مردمی با امام رضا(ع) در مسیر سفر، خاطرنشان کرد:‌ امام رضا(ع) به هر منطقه‌ای که وارد می‌شد مورد استقبال شیعیان قرار می‌گرفت و لذا حضرت ثامن‌الائمه(ع) با بیان حدیث سلسله‌الذهب مردم را متوجه ولایت ساخت که نشان‌دهنده جدیت امر ولایت است.

حجت الاسلام بصیری، پذیرش عبادات و برنامه‌های دینی را منوط به پذیرش زعامت اجتماعی و سیاسی ولی خدا دانست و اظهار کرد: حدیث سلسله‌الذهب گویای اهتمام امام رضا(ع) در تبیین اهمیت ولایت فکری و معنوی و رهبری اجتماعی و سیاسی در کنار دین و ارزش‌های دینی است که باید شایسته و بایسته انجام شود.

وی مناظره را یکی از روش‌های تبلیغی اهل بیت(ع) در راستای اثبات حقانیت اسلام و تشیع دانست و متذکر شد:‌ مناظره تنها به امام رضا(ع) اختصاص ندارد و مناظرات پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) با نحله‌های فکری و مذهبی مسلمان و غیر مسلمان اعم از مسیحیان و یهودیان و حتی زرتشتیان در تاریخ مکتوب است، اما در عصر امام رضا(ع) به واسطه فراهم شدن فضای باز حکومتی، زمینه برای مناظرات علمی بیش از پیش مهیا شد.

مسئول نهاد رهبری دانشگاه گیلان با بیان اینکه راه‌اندازی بیت‌الحکمه و ترجمه کتب ایرانی و هندی و حتی یونان باستان در حکومت عباسی به شدن رواج داشت، گفت:‌ در دوران خلافت مامون جریان مناظره اوج گرفت و لذا با نقشه از پیش تعیین شده امام رضا(ع) را در موقعیت مناظره با غیر مسلمانان ملحد قرار می‌دادند تا بتوانند جایگاه معنوی و اقتدار علمی امام را تضعیف کنند، اما همگان در جریان منظره با امام رضا(ع) مغلوب می‌شدند و افرادی که چنین زمینه‌ای را فراهم کرده بودند در برابر اشراف علمی و معنوی امام سر تعظیم فرود می‌آوردند.

وی مناظرات علمی امام رضا(ع) را فرصتی برای توجه علما و دانشمندان سایر ادیان و مذاهب به اهل بیت(ع) دانست و تاکید کرد:‌ این مناظره‌ها در حوزه‌های مختلف فقهی، سیاسی، اجتماعی، حکومتداری، تفسیر قرآن و مباحث فرادینی صورت می‌گرفت و افراد را به گونه‌ای مجاب می‌کرد که در نهایت ناچار به تسلیم در برابر امام رضا(ع) بودند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی امام رضا ع حدیث سلسلة الذهب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۰۹۲۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضرت معصومه علیها السلام، الگوی هویت دخترانه در اسلام

اما نکته اصلی این است که سیره اجتماعی حضرت معصومه (س) به عنوان الگوی دختران چگونه است؟

آنچه در تاریخ در مورد زندگی اجتماعی حضرت معصومه(س) آمده است، در غالب سیره سیاسی و فرهنگی-تبلیغی ایشان نمایان است. حضرت معصومه(س) طبق روال هجرت علویان، برای فرار از ظلم و ستم حکومت، و نشر و تبلیغ آیین محمدی(ص)و آشکار کردن چهره نفاق دینی عباسیان و مظلومیت خاندان اهل بیت(ع) و روشن ساختن اذهان جامعه نسبت به امامت و ولایت، هجرت را برگزید.

ولایتمداری

حضرت معصومه(س) با این که خواهر امام رضا(ع)، امام و رهبر زمان خویش بود، با این حال اطاعت بی چون و چرا از دستورات آن امام همام را بر خود واجب می‌دانست. لذا هنگام پیشنهاد دادن حضرت رضا(ع) به خواهر خویش مبنی بر سفر به سوی ایشان، بدون درنگ خواسته امام خویش را اجابت نمود.

هجرت از مدینه به سوی طوس برای بندگی خداوند، ولایت مداری و بصیرت حضرت فاطمه معصومه(س) می‌تواند برای ما انسان‌ها بهترین الگو باشد.

حضرت فاطمه معصومه(س) حق ولایت مداری را در دوران خود ادا کرد. روایاتی که از آن حضرت نقل شده اغلب درباره امامت و ولایت علی ابن ابیطالب(س) است که با اثبات این ولایت، ولایت دیگر امامان معصوم(ع) نیز ثابت می‌شود. آنجا که حضرت معصومه(س) از زبان خانم فاطمه زهرا(س) نقل نموده است که فرمود: «آیا سخن رسول خدا در روز غدیر را فراموش کردید که فرمود: «هر که من مولای اویم علی مولای اوست.» ظلم ستیزی و مقابله با طاغوت زمان خود، هجرت از مدینه به سوی طوس برای بندگی خداوند، ولایت مداری و بصیرت حضرت فاطمه معصومه می تواند برای ما انسان ها بهترین الگو باشد.

تبلیغ دین و روشنگری علمی

حضرت معصومه(س) در زمان امامت برادر بزرگوارشان با نقل احادیث مربوط به ولایت و امامت حضرت علی علیه السلام و جانشینان بر حق ایشان و تبلیغ آیین محمدی افکار عموم را با حقایق الهی روشن کرد.

ایشان از پدر گرامی خویش و اجداد شریف و بزرگان و جمعی از خاندان جلیل القدرش احادیثی نقل کرده که قابل قبول علمای شیعی و سنی است. نمونه‌ای از روایاتی که از حضرت معصومه(س) با سلسله سندهای معتبر و موثق به دست ما رسیده، به شرح ذیل است: حضرت فاطمه زهرا(س) به نقل از رسول خدا(ص) می‌فرماید: «آگاه باشید، هر کس با دوستی آل محمد بمیرد، شهید مرده است.» روایت مزبور به حدیث «فاطمیات» مشهور است. چون جز دو تن از کسانی که در سلسله آن وجود دارند، بقیه «فاطمه» نام دارند.

ایشان از پدر گرامی خویش و اجداد شریف و بزرگان و جمعی از خاندان جلیل القدرش احادیثی نقل کرده که قابل قبول علمای شیعی و سنی است.

هجرت و روشنگری عملی

حضرت معصومه(س) با هجرت خویش، به نشر و تبلیغ آیین محمدی صلی الله علیه و آله و سلم پرداخت و از هر فرصتی استفاده کرد و با نقل احادیث مربوط به ولایت و امامت چهره نفاق دینی عباسیان و مظلومیت خاندان اهل بیت علیهم السلام را آشکار ساخت و اذهان جامعه را نسبت به امامت و ولایت امامان معصوم(ع) روشن کرد و توانست به رسوا کردن حکومت مأمون و تشکیل پایگاه تشیع در عالم و تأسیس مدینه فقه و اجتهاد بپردازد.

با خروج حضرت معصومه(س) و مقابله با مأموران عباسی و مسموم شدن ایشان به دست عمال عباسی، عموم مردم فهمیدند معنای ولایت عهدی چیزی جز یک فریب نبوده است. اگر امام رضا(ع) شخص دوم مملکت است چه طور خواهر گرانقدر ایشان با آن مقام و منزلت معنوی از دیدن برادر خود محروم است و تنها و غریب در بیابان ها مسموم شده و برادرانش مقابل چشمانش به شهادت رسیدند. به یقین این حرکت حساب شده آن حضرت عمق بصیرت و روشن بینی آن حضرت را نشان می دهد. حضرت معصومه(س) به خوبی رسالت خود را انجام داد و به افشاگری و رسوائی حکومت عباسی پرداخت.

حضرت معصومه(س) یکی از شاخص‌ترین الگوهای هویت دخترانه در اسلام است. سیره اجتماعی این بانوی بافضیلت به عنوان یک الگوی به تمام معنا، می‌تواند در جهت شناخت و حفظ هویت دخترانه، سرمشقی باشد برای تمام دخترانی که هدفشان رسیدن به کمال انسانیت است.

آنچه در تاریخ در مورد زندگی اجتماعی حضرت معصومه(س) آمده است، در غالب سیره سیاسی و فرهنگی تبلیغی ایشان نمایان است. ایشان با هجرت خویش، به نشر و تبلیغ آیین محمدی(ص) پرداخت و از هر فرصتی استفاده کرد و با نقل احادیث مربوط به ولایت و امامت چهره نفاق دینی عباسیان و مظلومیت خاندان اهل بیت(ع) را آشکار ساخت و اذهان جامعه را نسبت به امامت و ولایت امامان معصوم(ع) روشن کرد و توانست به رسوا کردن حکومت مأمون و تشکیل پایگاه تشیع در عالم و تأسیس مدینه فقه و اجتهاد بپردازد.

منبع: روزنامه قدس

دیگر خبرها

  • روزنه نور / نگاهی کوتاه به زندگی و فضایل حضرت معصومه(س)
  • حضرت معصومه علیها السلام، الگوی هویت دخترانه در اسلام
  • حدیثی جعلی از امام زمان(عج) درباره یک کتاب مهم
  • حدیثی جعلی از امام زمان(عج) درباره کتاب مهم شیعه
  • فضائل و برکات وجودی حضرت فاطمه معصومه(س)
  • رسانه‌ها بر ترویج حدیث اهل بیت(ع) سرمایه‌گذاری بیشتری کنند
  • نظریه ولایت فقیه آیت‌الله لاری تفاوتی با نظر امام (ره) ندارد
  • جلسه تبیین برنامه های دهه امامت و ولایت برگزار شد
  • برنامه‌های دهه امامت و ولایت تبیین شد
  • ۶۵۰ مبلغ دهه کرامت در خراسان جنوبی فعالیت تبلیغی خواهند داشت